Muzikinė stovykla Dzūkijos miškuose

Brigita Jurkonytė

Foto-albumas

Muzikavimas po atviru dangumi, repeticijos Dzūkijos miškuose, gamtos įkvėptos kūrybinės veiklos, lydėjo Vilniaus Algirdo muzikos mokyklos mokinius, mokytojus ir tėvelius stovyklos „Išbandykime, kad suprastume. Dzūkijos praeitis ir dabartis“ projekto metu. Ši idėja buvo įgyvendinta rugpjūčio 16-21 d., Varėnos rajone, Merkinės seniūnijos „Dzūkijos Perlas“ stovykloje. Projektą inicijavo, parengė ir vykdė laikinai direktorės pareigas einanti Daina Rakšnienė ir pavaduotoja ugdymui Lina Tomkevičienė. Finansavo Vilniaus savivaldybė ir tėvelių geranoriškai pridėtos lėšos.

Mokytojai ir mokiniai stovyklos metu susipažino su įvairių sričių veiklomis. Visos jos daugiausia vyko lauke – tam įtakos turėjo ir pasaulio menininkus palietusi COVID-19 pandemijos situacija. Stovyklos dalyviams buvo skirta įtempta dienotvarkė. Kiekvieno ryto ir vakaro pradžią skelbdavo daudytės garsai. Vaikai ir mokytojai rytais atlikdavo rytinę mankštą: gimnastiką vedė mokytojas Vydmantas Ruzgys, o vandens aerobiką – mokytoja Nerutė Šiliūtė. Dienos metu po visą Dzūkijos mišką išsibarstę ansambliai ir kolektyvai penkias dienas intensyviai repetavo, ruošėsi finaliniam stovyklos koncertui. Na, o kitą dienos dalį vaikai turėjo galimybes sudalyvauti meninėse ir kūrybinėse veiklose, kaip antai, pakviestų lektorių – Olgos Slavickienės, Daivos Maminskienės pravestoje kūrybinės saviraiškos studijos „Art & Soul” edukacinėje pamokėlėje, kurios metu vaikai gamino Kalėdines dekoracijas, taip pat šokių studijos „Dosado“ vadovo Povilo Lapinsko paskaitoje apie šokio prasmę, muzikanto atsipalaidavimo svarbą. Tuo pačiu Povilo Lapinsko šokių repeticijos vyko ne tik dienos šviesoje, bet ir tamsoje, kas tapo nemažu iššūkiu vaikams. Mokiniai dalyvavo ir stovyklos  „Dzūkijos Perlas“ šeimininkės Birutės Stepankevičienės sugalvotoje kankorėžių rinkimo viktorinoje, už kurią vaikai gavo saldžius prizus – didžiulę dėžę guminukų. Dalyviai daug keliavo – išbandė  piligrimų kelią, aplankė Nemuną.

Kalbant apie stovyklos „Dzūkijos Perlas“ šeimininkus, mokytojai ir vaikai negali atsidžiaugti šių šeimininkų svetingumu, gardžiais dzūkiškais patiekalais, itin kruopščiai paruoštomis poilsio edukacinėmis aikštelėmis. Vaikai linksmai laisvą laiką leido baseine, žaisdami biliardą, su kitais vaikais ir mokytojais susirašynėdami laiškais (jie buvo metami į stovyklos laiškų dėžutę) bei žiūrėdami kiną po atviru dangumu, kurio metu jie buvo lepinami sumuštiniais, ledais ir tradiciniu dzūkišku kompotu.

Baigiamajame koncerte kamerinis orkestras, violončelių ansamblis, choras, tautinių instrumentų ansamblis pademonstravo stovyklos metu ruoštą programą. Klausytojų tarpe buvo ne tik mokytojai, atvykę tėveliai, bet ir vietiniai gyventojai. Programoje skambėjo M. K. Čiurlionio, F. Kreislerio, C. Saint-Saënso, V. Augustino, P. Martino kompozicijos. Choras atliko ir garsaus vokalisto Mikos dainą „Lollipop“.  Koncertas baigėsi stovyklos metu Povilo Lapinsko ruoštu bendru 70-ies dalyvių (mokytojų ir vaikų) linijiniu šokiu, remiantis Master KG „Jerusalema“ muzika. Po renginio vaikai turėjo progą jaukiai pasibūti prie didžiulio užkurto laužo.

Mokykla nori padėkoti už pagalbą Vilniaus savivaldybei, stovyklos šeimininkams, atvykusiems tėveliams ir projekte dalyvavusiems mokytojams: Neringai Augustauskienei, Mildai Pleitaitei, Audrai Dainienei, Modestui Jankūnui, Jelenai Alymovai, Rolandui Viliui, Vydmantui Ruzgiui, Miglei Uleckienei, Nerutei Šiliūtei. Ačiū pedagogams už gerą nuotaiką, tęstinius tikslus, meilę vaikams ir savo darbui.

Vilniaus Algirdo muzikos mokykla planuoja tęsti šią muzikinės stovyklos idėją ir tikisi, kad kiekvienais metais šie projektai pritrauks vis daugiau dalyvių. Pandemijos situacija šiemet šiek tiek pakoregavo projekto veiklas, tačiau vaikai stovykloje įrodė, kad yra pasiilgę vieni kitų ir muzikos, intensyviai repetavo ir puikiai pasirodė baigiamajame koncerte. Kiekvieną vakarą stovykloje visiems dalyviams buvo tikrinama temperatūra, tuo metu tvyrodavo nejauki tyla, nes vaikai bijojo palikti stovyklą. Laimei, muzikinės ir sveikai gyvensenai artimos veiklos, grynas oras leido visiems mokytojams ir mokiniams sėkmingai įgyvendinti visus planus, džiaugtis muzika bei nevaržomai bendrauti šauniame kolektyve.