Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos fotografijos studijos parodos „Garsovaizdžiai“ atidarymas.

Sausio 18 d. mūsų mokykloje įvyko Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos fotografijos studijos parodos „Garsovaizdžiai“ atidarymas! Dėkojame mokyklos direktoriui Algiui Lankeliui-Elvich ir fotografijos studijos vadovei Aurelijai Maknytei už puikią parodą, papuošusią mūsų mokyklą! 
 
Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokykloje (VJVDM) veikianti fotografijos studija, vadovaujama žinomos menininkės, pedagogės Aurelijos Maknytės, kurioje mokosi ir paaugliai, ir suaugusieji, yra svarbi šios mokyklos dalis. Greta tradicinių disciplinų bei šiuolaikinio meno dalykų mokytis fotografavimo pagrindų, technologijų dažnai nori tiek VJVDM mokiniai, tiek kiti, pačių įvairiausių tikslų siekiantys žmonės iš viso Vilniaus miesto. Studijos mokiniai aktyviai lanko parodas sostinės galerijose, muziejuose, keliauja po Lietuvą vasaros plenerų metu, tikslingai fiksuodami gamtos, architektūros vaizdus. Kasmet grupė VJVDM mokinių renkasi fotografijos discipliną baigiamajam darbui sukurti ir jau yra susikaupusi graži absolventų darbų kolekcija, kurioje matyti plačios ir įvairios fotografijos panaudojimo galimybės ir idėjos individualiame kūrybiniame procese. Vis labiau įvairaus amžiaus fotografijos mėgėjai domisi ir galimybe mokytis studijoje nuotoliniu būdu: A. Maknytė yra sukūrusi lankstų bendravimo nuotoliu būdą, kuriuo keičiasi su mokiniais aktualiausia informacija, komentuoja, koreguoja jų darbus.
 
Praėjusiais 2023 m. VJVDM fotografijos studija įsitraukė į dar vieną įdomų eksperimentą, kuris jau pavirto tęstiniu parodų ciklu. Tai bendradarbiavimas su sostinės muzikos mokyklomis, jų erdvėse pristatant VJVDM fotografijos bei kitų disciplinų darbus. Štai Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje vyko paroda „(Ne)susapnuotas Vilnius“, skirta sostinės 700 metų sukakčiai pažymėti. Šiuo metu tebevyksta VJVDM mokinių paroda Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokykloje, kurią dar ketiname plėsti, išauginti iki pastovios, reguliariai atnaujinamos VJVDM mokinių darbų ekspozicijos. O šioje, naujausioje parodoje Vilniaus Algirdo muzikos mokykloje eksponuojami studijos mokinių darbai, pagrįsti vaizdinės – muzikinės interpretacijos principu. Atspausti ant drobės bei porėmio, šie foto atvaizdai kiek primena tapybos kūrinius, sukelia nemažai asociacijų su tradiciniu paveikslu. Tačiau vis tik pati vaizdo prigimtis čia yra fotografija per se, arba – pasaulio matymas per fotoobjektyvą, kuris leidžia autoriui veikti greitai, naudoti įvairias specifines technines galimybes ir efektus. Kaip žinia, meno istorijoje muzikos arba garso ir vaizdo sintezė nuo seno rūpėjo įvairiausių krypčių, meno stilių atstovams. Taigi, šįkart siūlome dar vieną garso ir vizualinės raiškos jungties versiją. Jos kūrėjai dar tik mokosi fotografijos, tačiau jau mėgaujasi jos procesu ir pirmaisiais rezultatais.